Krantje Februari 2015

 

Hoi piepeloi luitjes,


Eén maand van het nieuwe jaar vloog reeds voorbij. Wat gaat de tijd toch snel, vooral wanneer je leuke dingen doet zoals een kerstboomverbranding meemaken. Wie er niet was op die van JoKriMo, die heeft ongelijk. Ondanks de toen stormachtige dag was het weer een gezellige boel. Sommigen dronken te veel melk en belandden daardoor op hun poep in de modder. En modder was er genoeg op het veld hoor, dat zal niemand tegenspreken. Kortom, voor herhaling vatbaar zou Dino zeggen!      
We springen van de hak op de tak en nemen eens een kijkje naar een meesterwerk van Leandro Bassano. Het werk heet ‘Februari’, waardoor het mooi in deze inleiding past.

Laat ons dit prachtige werk eens serieus onder de loop nemen. Bassano, Bassa voor de vrienden, toont welke taferelen er overheersten in de maand februari, rond 1595-1600. Dit olie op doek is een echt pareltje. We starten diep in het schilderij, waar aan aantal heuse bergen te zien zijn. Wie goed kijkt, ziet weerman Frank op de top van de linker berg staan. Hij kijkt bedenkelijk naar de zich gevormde stapelwolken, maar besluit het volk onwetend te houden om eventuele paniek op de markt te vermijden. Voor de bergen bevindt zich het ‘Foresta dei maghi’. Op het einde van de laan triomfeert een toegangspoort voor dit woud. In het fronton van de poort hangt een wel heel merkwaardige leuze: ‘Zoek je naar goud, betreed dan dit woud; maar zeul je een zonde mee, pas dan maar op voor twee.’ Vanwege deze slogan durfde geen enkele ziel van het volk het woud te betreden.         
De huizen die je ziet langs weerzijden van de boulevard staan er maar doods bij. Dit komt omdat het volk zich op de ‘beestenmarkt’ bevindt. Het gaat er hevig aan toe op deze markt. Links bovenaan heeft een man zijn schoonste rode kostuum aangetrokken om zijn vrouwlief ten huwelijk te vragen. De man begaat duidelijk een vergissing want de vrouw in kwestie is een toverkol. Haar paarse hoed en zwart gewaad zijn geen toeval. De man in het groen is duidelijk een spilfiguur in dit schilderij. Hij is duchtig aan het werk met het slachten en pluimen van gevogelte. Links van deze man staat een heer en dame. Hun klederdracht verraadt dat ze tot de adel behoren. Ze brachten hun schoothondje mee om hen te beschermen tegen ontfutselaars en rovers. Jammer voor hen heeft de hond meer interesse voor de geknielde man met een windel rond zijn hoofd.            
Linksonder staat een verdacht figuur met een verdachte tronie en een verdachte puntige baard. Alsook zijn houding maakt hem heel verdacht. Deze gladde Janus doet zich voor als een bedelaar, maar er zit meer achter. Wat hij in zijn schild voert, weet niemand. De kloeke dame rechts, tracht op slinkse wijze haar waar te verkopen aan de lilliputter. Ze verkoopt er gepluimde kipjes en patatten. De man die er bij staat, heft duidelijk het glas en geniet van het uitzicht. Hij zal vermoedelijk ladderzat en al zwalpend naar huis keren om daar een ‘goeie oorveeg’ te ontvangen van de vrouw des huizes.        
Dankzij deze waarheidsgetrouwe interpretatie van de redactie weten jullie nu hoe het er in de jaren 1595-1600 aan toe ging. Het zier er toch een toffe bedoening uit hé! Tot zover deze esthetische culturele inleiding. Op naar de serieuzere zaken!

 

Dag soesjes

 

De meisjes hebben zich bewezen tijdens de quiz! Jongens, jullie zullen wat beter moeten studeren tegen volgend jaar. Deze maand gaan we op 14 februari het Rond-Den-Berg spel spelen. Als het koud is, kleed je dan maar goed aan. Dit gaat door van 14u tem 17u. Als tweede activiteit gaan we uiteraard op ledenweekend. De nodige info staat bij ‘de boodschappen van algemeen nut.’

 

Tot dan!!            
Liejn! & Woody

 

Dag Mario’s en Luigi’s

 

We komen voor een eerste maal samen deze maand op 20 februari om op ledenweekend te gaan. Meer informatie vind je bij ‘boodschappen van algemeen nut’.         
De tweede activiteit deze maand  zal plaatsvinden op 28 februari van 18u30 tem 21u. We gaan dan op dropping! Voorzie je van warme kledij.

 

Salut!
Ronny, Kwabbe & Dino

 

Boys and girls

 

We meeten met elkaar laat in de maand. Het eerste op de planning is et ledenweekend. Bijkomende info bij ‘boodschappen van algemeen nut’. Als tweede storten we ons op series. We houden een serienamiddag op 28 februari van 14u tem 17u. Kom af want we hebbe vanalles in petto.


Ciaokes bye !! De Pansj & Den Bonji

 

 

Preikes,

 

Voor jullie is het simpel. LEDENWEEKEND! BAM!

Verdere info bij ‘boodschappen van algemeen nut.’

               
joeroekoe            
B².

 

Beste oldies,

 

Februari is een drukke maand. Vermits ik hoop om zoveel mogelijk mensen op een GA te krijgen gaat deze ZATERDAG 14 februari doorgaan. Soort GA? De-allemaal-drankjes-GA. Wie zich afvraagt wat dit is, kom af en je zal het aan de lijve ondervinden. Wie tevens met een date komt, krijgt één drankje met 2 rietjes om de Valentijnsfeer te bevorderen.

 

Tot binnenkort,              
Lien

 

! ! Belangrijke boodschappen van algemeen nut ! !

 

1) Vanaf 1 februari opent de inschrijvingsmodule voor het ledenweekend te Balen, Antwerpen. We vertrekken vrijdagavond de 20ste om 18u30 aan het lokaal en komen zondagnamiddag de 23ste toe. Eens je ingeschreven bent, ontvang je een mail met een infobrochure en medische fiche. Alles zal mbv deze brochure duidelijk worden. Het weekend kost €30. De inschrijving verloopt via de site. We vragen ook aan de ouders om bij de inschrijving van de leden aan te duiden of je kan en wil rijden en hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn voor de leden. 
De inschrijvingen sluiten op 15 februari 00:00u!

 

2) We vermelden ook al de activiteiten voor de Snuffeltjes en Joengelen in maart. Op 8maart gaan we schaatsen, samen met de andere jeugdbewegingen van Tervuren. Dit zal in de voormiddag plaatsvinden. De 14de zal het kaartenverkoop voor de spaghettiavond zijn van 14u tem 17u. 

Archief