Krantje November 2014

 

Inleiding

Zo zo zo lieve mensjes, november staat voor de deur. De redactie draait dus weer op volle toeren. En wat rijmt er op november? Juist, gember. Onze goede vriend Linneus ontdekte deze soort en noemde hem Zingiber officinale. Het is een plant waarvan de wortelstokken als een culinair lekkernijtje worden beschouwd. Het groeit vooral in tropische gebieden en bevat mooie bloemen. Naar verluidt, kent de Zingiber officinale een helende werking voor allerlei kwaaltjes. Veel gember eten is de boodschap. Uiteraard mag je wel niet overdrijven, maar dit is bij alles zo, behalve bij JoKriMo. Overdrijf maar goed en kom dus elke activiteit beleven. Alsook dit zal een magisch effect met zich meebrengen. JoKriMo maakt je instant gelukkig! Hopelijk het lezen van deze gazettos ook. November is namelijk een vrij triestige maand. Meestal veel regen maar nog geen sneeuw. 1 en 2 november zijn ook niet de tofste dagen van het jaar en de 11de, wel die dag heeft een goede en triestige kant. Tevens begin je al wat te studeren voor de examens. Deze zijn namelijk in aantocht. Om dit te compenseren, moet je dus naar JoKriMo komen.         
Alsook gaan we deze maand nog wat opvrolijken met een klein verhaaltje en het begint allemaal diep in een bos met vele eiken en kastanjelaars. Er bevindt zich een ovaalvormige poel met wat groene eendenkroos her en der. Zonnestralen raakten het water en drongen diep door. Je kon bijna de bodem zien. In het midden bewoog er iets. Het was Lander, de alpenwatersalamander. Hij dreef rustig op het water met zijn knaloranje buik naar boven toe. Vele kikkers die er leefden, zagen groen van jaloezie vanwege zijn oranje buik. Lander was de enige salamander in de poel maar had het er wel naar zijn zin. Er was genoeg eten en hij had er ook vriendjes waarmee hij kon spelen. De zon klom hoog aan de hemel en het water kreeg een aangename temperatuur. Plots overschaduwde iets de poel en riep er een stemmetje van in de verte: ‘Pas op! Jaak de reiger is daar!’ Jaak vloog met zijn grote vleugels richting Lander en sperde zijn snavel al open. Nadat het onbekend stemmetje geroepen had, dook Lander het water in en zwom zo hard hij kon naar beneden. Jaak had hem nog steeds in het vizier, stak zijn snavel in het water en hapte net naast de salamander. Lander was op het nippertje kunnen ontsnappen. Jaak, vloekend in zichzelf, vloog weg en verdween uit het zicht. Hijgend en puffend klom Lander uit het water en moest nadien eventjes bekomen. Een bruine pad riep: ‘Dat komt ervan, met zo’n oranje buik!’ en verdween nadien.                
Lander hoorde nog iemand naderen, maar had de kracht niet om op te kijken. Hij dacht dat het misschien een van de kikkers zou zijn die hem kwam uitlachen. Het geritsel kwam korter bij en zijn oog ving een glimp op van wat er naderde. ‘Dat kan niet, dacht hij. Ik droom of ik ben in de hemel aanbeland’. Voor hem stond een knap salamander-vrouwtje. Lander sprong recht, keek haar in de ogen en bloosde. Hij stamelde: ‘Jij, jij hebt mijn leven gered’. Ze lachte en zei met zachte stem: ‘jij zou hetzelfde voor mij gedaan hebben.’ Hij knikte en gaf haar een kusje op haar wang. Nu begon ook Liesje te blozen. Lander gebaarde dat ze hem moest volgen. Aangekomen bij zijn huisje dronken ze een lekker theetje en aten wat insectenburgers. Nadien nam hij Liesje mee naar zijn goede vrienden Kwak en Korkel. Het waren de enige groene kikkers waarmee hij het kon vinden. Hij stelde Liesje voor en Kwak en Korkel waren zeer blij voor Lander.  Liesje vertelde hen wat er zonet gebeurd was. Korkel hief zijn dikke buik op en sprak met duidelijke stem: ‘We gaan Jaak een lesje leren’. Lander bedacht een vernuftig plan. Kwak wilde absoluut het lokaas zijn. Kwak was namelijk een uitstekende zwemmer. De anderen zouden elk een katapult bedienen die ze eigenhandig gefabriceerd hadden. Ze hadden vele kastanjebolsters verzameld en zouden die op de reiger schieten. Het plan, dat ze ‘Operatie Schiet Jaak Raak’ noemde, werd in werking gesteld. Alles verliep zo als het hoorde en de Jaak kreeg rake klappen. Als de bliksem vloog hij weg op zoek naar een nieuwe vijver waar vissen zaten in plaats van amfibieën. De groene kikkers en padden boden hun excuses aan voor al die keren dat ze gelachen hadden met zijn buik. Lander vergaf hen en organiseerde een groot feest in het bos. De jaren verstreken en Lander en Liesje kregen vele kindjes. Iedereen leefde nog lang en gelukkig en de reiger kwam nooit meer terug.

 

Dag sjnollebollekes,

 

November kent al enkele jaren een vaste activiteit. We gaan met jullie naar het toneel van Ranonkel. Enkele leden van JoKriMo spelen mee en dus moedigen wij hen graag aan. We spreken af om 14u30 aan Pachthof Stroykens te Duisburg en dit op 16 november. We schatten dat het tegen 17u gedaan zal zijn. Moesten er problemen zijn om er te geraken/thuis te geraken, neem contact op met iemand van de leiding. Zij bedenken dan wel een oplossing. Alsook vragen we je om 2 euro mee te nemen.   
Voor de tweede activiteit trek je best je sportschoenen aan, want we gaan iets vree sportief doen. Meer geven we niet prijs. Buiten dan dat dit doorgaat op 29 november van 14u tot 17u. Afspraak aan het lokaal.

Jow!
Liejn! en Woody

 

Helloooowww,

 

Net zoals de snuffeltjes, ook voor jullie toneel op zondag 16 november. Afspraak om 14u 30 aan Pachthof Stroykens. Zie snuffeltjes voor meer uitleg.       
Hou je vast voor de 2de activiteit. Deze gaat door de 29ste van 14u tot 17u aan het lokaal. Het wordt ‘Het Spel Zonder Grenzen’. Dit nieuwigheidje zal jullie zeker en vast bevallen, dus komen is de boodschap.

 

Groentjes,
Ronny, Kwabbe & Dino

 

Hey vedetten,

 

Net zoals de Snuffels en de Joengelen gaan ook wij naar et toneel op 16 november. Zie bij hun tekstjes voor meer info.      
Tevens zult gelle dees maand ook op de proef gesteld worde. We gaan ulle de 29ste ergens droppen en dan moeten jullie maar thuis zien te geraken hé. Misschien kan een kompas wel handig zijn voor een avond als deze. Jha idd, avond. De activiteit gaat door van 18u tot 21u. We zien jullie dan aant lokaal!

Ugh!
De Pansj & den Bonji

 

Beste Preikoppen,

 

Deze maand iets waar velen onder jullie al naar uitkijken. Het Grote Zoek Het Kruis Spel is een feit. Zet die speurneuzen al maar op en vergeet vooral niet je vergrootglas mee te nemen. We vragen ook een luttele €5 mee te nemen in geval dat … (vul zelf maar iets in).               

Tot dan zoekers, 
B².

 

Lieve Oldies,    

 
Afgelopen maand hebben we ons ranzig gedragen op de GA. Ik vond het een geslaagde editie. Deze maand gooien we het over een andere boeg. Op vrijdag 28 november verwelkom ik je graag voor de Bieren en Kleinkunst GA . Ja ja, het belooft weer een gezellige avond te worden dames en heren. Kom dus zeker en vast de sfeer eens opsnuiven. Zoals gewoonlijk start het vanaf 21uur.


Vele groetjes,  
Lien

 

! ! Belangrijke boodschappen van algemeen nut ! !

 

1) Proficiat lezer! Vermits u dit allemaal kan lezen, bent u reeds ingeschreven in JoKriMo. Moest de betaling eventueel nog niet gebeurd zijn, gelieve dit dan ook af te handelen. Wij danken u alvast op voorhand. We vermelden nog even dat het hier om 10 euro gaat, te storten op het rekeningnummer BE36 7340 3371 4781.

 

2) Graag zien wij je verschijnen in een JoKriMo T-shirt tijdens de activiteiten.

 

3) Bekijk zeker de activiteitenkalender op de laatste pagina, want we geven daar enkele belangrijke data mee in verband met dit JoKriMojaar.

Archief